Fyra trender för B2B 2022 – så ska du tänka

Vi befinner oss i en föränderlig bransch och i en föränderlig värld. Inte nog med att ett nytt år är inlett, vi har även gått in i en ny era av hur B2B-företag marknadsför sig. Vissa trender har vi sett växa fram de senaste åren – andra har kommit fort.

Vi har identifierat fyra marknadstrender för B2B som vi kommer se mer av under 2022. Flera av dom är trender som vi tidigare sett inom B2C och E-commerce, men som nu även utvecklats för business to business-företag.

I artikeln kommer vi gå igenom följande trender:

  • Video ökar även för B2B
  • En mer personlig ton från B2B-brands
  • Annonsering på fler sociala plattformar
  • B2B-företag börjar bygga sociala communities

I grund och botten är affärsmodellen densamma för B2B-företag som den alltid varit. Marknadsavdelningens jobb är att driva in leads som sälj sedan ska driva vidare för att generera affärer. Grundtanken är kvar, men strategierna har förändrats. Kalla samtal är fortfarande ett vanligt inslag för många företag, men de mest framgångsrika företagen har byggt effektiva metoder för leadsgenerering. Det innebär inte att kalla samtal är över som metod utan snarare att arbetssättet har effektiverats med hjälp av digitala metoder och strategier. Låt oss nu gå igenom de trender vi ser för 2022.

Videoproduktion får större del av marknadsbudgeten

I takt med att de stora digitala plattformarna som Google och Facebook utvecklats så har möjligheterna också ökat för vilken typ av content vi kan annonsera. De senaste åren har vi sett en stor ökning i videoannonsering. Detta kan till stor del såklart härledas till YouTubes annonseringsmöjligheter, men också Instagram Stories och senare Reels, tillsammans med TikTok. Det sistnämnda har på senare år varit bidragande till att göra video till ett dominerande medium.

 

Men det har främst varit B2C och e-handel som stått för denna ökning av video. B2B-företagen har varit mer traditionella – åtminstone när det kommer till kortare videos. Men nu ser vi i statistik från Content Marketing Institute att video kommer vara det mest investerade mediet 2022 för B2B.

B2B_2022_Research_AreasOfInvestment-1536x1164

Gäller det all form av videoproduktion? Nej, den största ökningen sker inom det som kallas för short-form video. Alltså korta, effektiva filmer med målet att snabbt engagera och informera. Som bekant är vårt attention span kortare än någonsin och det går inte nog poängtera vikten av att snabbt och effektivt presentera sitt budskap i sin video. HubSpot har gjort en undersökning där de såg att 30 % av de tillfrågade kommer lägga störst del av sin budget på short-form video och 33 % sa att de planerar att producera denna typ av video för första gången.

Innebär det att traditionell long-form video ska sluta produceras? Nej, säger vi. Men man bör vara öppen för att paketera om dessa videos till kortare versioner, anpassade för stories, reels, TikTok med flera.

LADDA NER FRÅGEFORMULÄR

En mer personlig ton från B2B-brands

B2B har generellt sett varit ganska dåliga på att se det faktum att det är människor de gör affärer med. Även om det heter just business to business, så är det människor som tar besluten, som gör inköpen och som ansvarar för budgeten. Men vi ser nu en förändring där B2B-företag börjar kommunicera mer personligt och med en identitet.

B2C-företag har i alla tider varit duktiga på att tala till just sin egen målgrupp på ett sätt som tilltalar dem. Den största anledningen till att B2B nu följer efter, tror vi är de sociala medierna. Det fungerar inte att vara korrekt, stel och informell på Instagram Stories och TikTok. Det driver inget engagemang och skapar därför ingen spridning. Men genom att blanda en seriös framtoning med personlighet, lättsamhet och ofta humor, så kan företagen nå en betydligt större publik. Det är mer regel än undantag, att nystartade företag, start-ups och unga företag är mer lättsamma i sin kommunikation – och det kommer bara öka. Kom ihåg, du pratar inte med företag. Du pratar med människor, som råkar jobba på företag.

Skärmavbild 2022-03-28 kl. 14.01.32Skärmavbild 2022-03-28 kl. 14.01.11Skärmavbild 2022-03-28 kl. 14.01.49En avslappnad och lekfull bannerannonsering från Slack

Annonsering på fler sociala plattformar

Det har funnits ett fåtal sociala mediejättar i rätt många år nu och det har också varit dessa som varit de naturliga ställena för annonsering. Men även de som tidigare varit mindre medier har nu blivit ganska duktiga på att erbjuda effektiva plattformar att annonsera på. TikTok har gått från att vara ungdomligt och trendigt till att faktiskt bli en ganska effektiv annonseringskanal. Pinterest har även de effektiviserat sin möjlighet till annonsering. Linkedin har erbjudit annonsering en längre tid, men det är på senare tid man har kunnat erbjuda fler möjligheter.

TikTok kanske ska anses ha störst fördel 2022, då det är en visuell plattform. Du erbjuds enorma möjlighet att leka med ditt material och vara fantasifull och underhållande. För TikTok-användaren förväntar sig inte stela och platta videos. De förväntar sig snabba klipp, humor och underhållning.

Är du tveksam till TikTok-annonsering som B2B-företag? Kanske har du en bild av att användarna är barn och att din målgrupp inte finns där. Då bör du tänka om. 59 % av användarna är över 24 år. Idag använder 1,1 miljarder människor TikTok, så nog finns en och annan av dina kunder där. Men du kommer behöva släppa stoltheten kring ditt varumärke, och våga vara nytänkande och en gnutta crazy.

Tips på B2B-företag som gör Tiktok bra:

  • Shopify
  • Canva
  • Morgan & Morgan Lawyers
  • Adobe
  • Square

Vill du skapa ett personligare Brand-voice för B2B?
Fyll i dina kontaktuppgifter och ladda ner vårt frågeformulär och kom igång direkt.

 

B2B-företag bygger sociala communities

Du känner säkerligen till sociala communities sedan tidigare. Det mest tydliga exemplet är kanske Facebooks grupper. Innan sociala mediers intåg dominerade forumen på internet. Det är inte ovanligt att varumärken, underhållare, medier med mera har Facebook-grupper där frågor diskuteras och får svar.

Men vi ser nu även en ökande trend där B2B-företag börjar bygga communities för sina kunder och användare. Här kan de dela information om produkter, ladda upp guider och även hypa upp nya produkter och tjänster.

Grupperna är ett tydligt exempel på hur B2B riktar sig åt båda hållen. Det skapar nämligen värde för alla parter. Kunden får värde, insikter och erfarenhet genom att vara en del av communityt och företaget själva för värde på samma sätt – och kan med hjälp av detta förbättra sin tjänst och produkt ytterligare.

Egentligen skulle man kunna se sitt community som ett komplement till eventuella fysiska events man gör för kunder. Många B2B-företag arrangerar events, mässor och festligheter för kunder och leverantörer. Detta blir samma sak, fast digitalt och ständigt aktivt.

Men det finns ytterligare ett sätt att bygga ett socialt community. Istället för att ha dina nuvarande kunder som medlemmar, varför inte istället vara administratör för en branschgrupp? En grupp där användare av dina och liknande företags produkter kan samlas och utbyta erfarenheter. Dessa finns det mängder av på Facebook. Och det är vanligare än du tror att det faktiskt är företag som ligger bakom dessa grupper. Men var försiktig med hur du marknadsför dina produkter i dessa grupper, det får inte gå överstyr och bli en tydlig marknadsföringskanal. Hur kan det funka i praktiken? Till exempel kan en marknadsföringsbyrå som Daybright ha en Facebook-grupp om annonsering i sociala medier där folk samlas som vill lära sig mer eller få tips. En återförsäljare av byggmaterial kan ha en grupp där hemmafixare delar med sig av funderingar kring renovering. Eller så kan en advokatbyrå ha en grupp där juridiska frågor kan stötas och blötas. Användarna kommer oftast inte tänka på att ditt företag står bakom gruppen och du kan kontrollera själv hur du väljer att marknadsföra dig i gruppen.

Facebook har förstått kraften i sina grupper och så sent som 2021 presenterade de nya features för att hjälpa till att göra grupperna ännu bättre.

 

Tillbaka till bloggen