5 ANLEDNINGAR TILL ATT VÄLJA VIDEO

Videos är formatet som bara växer sig allt större på sociala medier, och det är nu en självklar del i mångas marknadsföringsstrategier. Enligt den årliga rapporten ”The State of Video Marketing” så använder hela 86 % av de tillfrågade företagen video som en del av sin marknadsföring. Det innebär en ökning med 41 % de senaste fem åren, se diagram nedan.

Namnlös-1Många förutspår att användningen av videos bara kommer att öka de kommande åren, inte minst efter TikToks och Instagram Reels stora genomslag. Om ni inte ännu har börjat inkludera video i er marknadsföring är det därmed hög tid att börja tänka om – kanske blir ni övertalade av dessa fem anledningar till att välja video?

1. Det fångar uppmärksamheten

Alla har vi väl någon gång funderat på hur man kan sticka ut ur det ständiga bruset på sociala medier? Då videos behåller publikens uppmärksamhet upp till fem gånger längre än foton, så är det ett bra sätt att skapa iögonfallande innehåll.

2. Det skapar engagemang

Videos är det innehåll som konsumenterna helst vill se från ett varumärke på sociala medier. Visste du att det är dubbelt så stor chans att en användare delar en video, än något annat typ av innehåll? Videos är även det bästa innehållet för att starta en konversation med era följare, eftersom det driver mest kommentarer.

3. Det ökar varumärkeskännedomen

90 % av alla användare på Instagram följer minst ett varumärke. Genom att använda video kan ni låta användaren lära känna företaget och dess personal. Eftersom video skapar högre engagemang än övriga format så får inläggen också spridning lättare, och ni når ut till nya potentiella kunder.

4. Det övertygar konsumenterna

När konsumenterna blev tillfrågade om hur de helst vill lära sig om nya produkter, så svarade 69 % att de föredrar en kort video. Det är alltså det bästa sättet att informera era kunder om produkterna eller tjänsterna som ni säljer. Marknadsförare vittnar även om att användningen av videos har minskat behovet av kundservice.

5. Det säljer

När det kommer till ROI:n av videos i marknadsföringssyfte så talar siffrorna sitt tydliga språk – det säljer! Av de tillfrågade företagen svarar 78 % att videos direkt har ökat deras försäljning, och 86 % svarar att det har ökat trafiken till hemsidan. En stor majoritet av konsumenterna ­svarar även att de har blivit övertygade om ett köp av att se en video från företaget – inget snack om saken med andra ord.

VAD FUNKAR BÄST I ANNONSER – VIDEOS ELLER BILDER?

Det här är något som har diskuterats länge, och det finns flera tester på området. Bland annat har Biteable jämfört resultatet mellan en video och en bild i en kampanj där det enda som skiljde annonserna åt var materialet. Resultatet? Videon fick en större räckvidd, 480 % mer klick och en mycket högre ROI.

Vi vill dock poängtera att mycket handlar om materialet i sig. HubSpot har även de gjort ett liknande test, och fann vid första försöket att videon fick 20 % mer klick än bilden. De gjorde dock ett andra försök med en bild som var bättre optimerad för budskapet – och där presterade bilden bättre.

Det viktigaste är alltså att materialet är optimerat för den specifika kampanjen. Vi rekommenderar därför att inkludera både video och bild i era kampanjer, så att ni kan testa vad som funkar bäst för just ert företag. Om ni vill veta mer om hur ni kan optimera era kampanjer, kontakta felicia.lofstedt@daybright.se.

Tillbaka till bloggen